Bra hundfoder är viktigt för din hund

Hundfoder finns i alla möjliga varianter. Det är därför viktigt att du ser till att din hund får vad den behöver när det gäller innehåll och näringstäthet.

De flesta hundägare är väldigt måna om att deras hundar får rätt sorts mat. Är du ny som hundägare kan det vara en liten djungel att förstå vilken mat en valp ska ha och vilken som lämpar sig för den lite större hunden. Hör dig för i en djuraffär eller prata med hundens uppfödare om vad som är bäst. 

En hund är helt utlämnad åt sin ägare när det gäller den föda den får i sig. Det är bra om du kan ha en tät dialog med den leverantör eller distributör du köper din hundmat av. Se till att det inte är alltför mycket tillsatser som är skadliga. En del hundar är känsliga i sina magar. 

Hundfoder är ofta hårt processat

För att få fram ett hundfoder som innehåller alla dessa näringsämnen din hund så väl behöver, kan det vara nödvändigt att ta fram det under en hård och tuff process. Tyvärr är processen att ta fram hundfoder något som i många fall leder till att det finns kemikalier med. Därför är hårt processat hundfoder något du kanske ändå vill undvika i möjligaste mån, om det går. 

Det innebär nämligen att hundfoder du köper kan innehålla både kemikalier och tillsatser som inte bara är farliga för din hund utan även för de mikroorganismer som lever i vatten och tar skada vid utsläpp. Genom att välja hundfoder som genomgått en snällare process, med hänsyn till miljön, är du med och bidrar till ett bättre liv för både din hund och andra varelser. 


Hundfoder är ofta baserade på spannmål

Det finns flera anledningar till att hundfoder är baserade på spannmål. Dels är det mat som är rik på kolhydrater, vilka kan finnas i både den stärkelse och de fibrer som spannmål innehåller. Dels innehåller det viktigt protein tillsammans med en dos fett i måttlig mängd. Allt som din hund behöver med andra ord.

Proteinerna kan vara både vegetabiliska och animaliska. Delar såsom muskler och hjärta är lättsmälta proteiner för din hund. Fisk är en annan proteinkälla som gör sig bra på din hunds dagliga matsedel. En del föredrar att själva koka sin hundmat och bara komplettera med hundfoder. Välj det som passar dig och din hund bäst.

Välj klimatsmart hundfoder

Genom att du väljer ett hundfoder till din hund som är både klimatsmart och har ytterst liten påverkan på miljön har du medvetet bidragit till att din hund mår bättre och även miljön den ska vistas i. För hur det än är så kommer de gifter, som släpps ut i samband med processen att ta fram hundmat, att bidra till miljöförstöring och slutligen hamna i både ditt och hundens liv på ett eller annat sätt. 

Väljer du foder som är ekologiskt och tillverkat med råvaror som är odlade i närheten kommer även utsläpp av koldioxid att minska. Transporterna blir färre och tunga bilar behöver inte färdas så långt på våra vägar.